Γεια σου Μάρτη! ~ Speak Greek®

Γεια σου Μάρτη!




Είναι μεγάλη τιμή για την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό μας αλλά και προσωπικά για εμάς τους εκπαιδευτικούς, να υπάρχουν μαθητές-λάτρεις της μητρικής γλώσσας μας όπως ο Κέβιν, που χρόνια τώρα δεν μαθαίνει απλά ελληνικά, αλλά ανακαλύπτει συνεχώς κι ένα ακόμα κομμάτι της Ελλάδας και της ελληνικής κουλτούρας. Αποχαιρετώντας τον Μάρτιο, μοιραζόμαστε μαζί σας την παρακάτω έρευνα που αφορά τον μήνα αυτό, όπου ο Κέβιν έκανε και την έγραψε μόνος του, σε ένα ιδιαίτερα προχωρημένο επίπεδο ελληνικών, εντυπωσιάζοντάς μας για ακόμα μία φορά.

Μπράβο Κέβιν!

1) Ο Μάρτης ή Μαρτιά
Ο Μάρτης είναι ένα παμπάλαιο έθιμο για τις αρχές της άνοιξης. Παραδοσιακά, πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα. Το έθιμο του Μάρτη γιορτάζεται στις Βαλκανικές χώρες και την Κύπρο.

Από την 1η Μαρτίου, είναι μια παράδοση, ειδικά για τα παιδιά, να φορούν ένα βραχιόλι από στριμμένο λευκό και κόκκινο σχοινάκι ή κλωστή. Το λευκό συμβολίζει την αγνότητα και το κόκκινο χρώμα συμβολίζει τη ζωή και το πάθος.
Τα παιδιά φορούν το βραχιόλι στον καρπό του χεριού για ολόκληρο τον μήνα και το βγάζουν την τελευταία μέρα του μήνα. Σε ορισμένα μέρη της Ελλάδας τα παιδιά μπορούν να το βγάλουν όταν δουν τον πρώτο πελαργό ή χελιδόνι που επιστρέφει από την αποδημία.

Το άτομο μπορεί επίσης να το βγάλει όταν βλέπει το πρώτο ανθισμένο δέντρο.
Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο Μάρτης προστατεύει τα παιδιά από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, για να μην καούν.

Μετά βγάζουν το βραχιόλι το κρεμάνε σε ένα καρποφόρο δέντρο, οπότε το δέντρο θα παραμένει υγιές και θα παράγει πολλά φρούτα.

2) Χελιδόνισματα

Τα Χελιδόνισματα είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά έθιμα της πρώτης Μαρτίου.

Ο Μάρτιος είναι ο μήνας που επιστρέφουν τα χελιδόνια. Τα παιδιά συνήθιζαν να τραγουδούν τα
 Χελιδόνισματα (the swallows carol). Ήταν ένα χαρούμενο παιδικό τραγούδι για τις χαρές της άνοιξης.

Παραδοσιακά, τα παιδιά φτιάχνουν ξύλινα χελιδόνια και πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι.

3) Τσικνοπέμπτη

Η Τσικνοπέμπτη γιορτάζεται ένδεκα ημέρες πριν την Καθαρά Δεύτερα, την Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας της Αποκριάς. Η Τσικνοπέμπτη είναι γιορτή στην οποία καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες κρέατος πριν από την άφιξη της Σαρακοστής.

Παρόμοιες γιορτές, γνωστές ως “Fat Thursday”, γίνονται σε άλλες χώρες.
Φέτος η Τσικνοπέμπτη έγινε στις τέσσερις του Μαρτίου.

4) Καθαρά Δευτέρα

Η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί το τέλος του Καρναβαλιού και την αρχή της Σαρακοστής.
Ο όρος Καθαρά Δευτέρα αναφέρεται στη νηστεία τροφίμων, αφήνοντας πίσω τις αμαρτίες. Οι πιστοί προετοιμάζουν τον εαυτό τους για το Πάσχα και τη Σαρακοστή και απέχουν από την κατανάλωση κρέατος για σαράντα μέρες.

Η Καθαρά Δευτέρα είναι επίσημη αργία και θεωρείται ότι είναι μια από τις σημαντικότερες γιορτές σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Κατά τη διάρκεια αυτής της ημέρας η γιορτή αποτελείται από θαλασσινά, όπως χταπόδι και καλαμάρια, και οστρακοειδή, όπως γαρίδες και μύδια. Το παραδοσιακό ντιπ ταραμοσαλάτα αποτελεί επίσης μέρος των προϊόντων που καταναλώνονται την Καθαρά Δευτέρα. Η λαγάνα είναι ένα ειδικό ψωμί που ψήνεται και τρώγεται μόνο αυτή την ημέρα. Ο χαλβάς είναι το πιο συνηθισμένο επιδόρπιο. Το κρασί και το τσίπουρο είναι τα αγαπημένα ποτά.

Το κύριο έθιμο σε όλη την Ελλάδα είναι το πέταγμα το χαρταετού. Επίσης υπάρχουν πολλές ειδικές τοπικές παραδόσεις την Καθαρά Δεύτερα.


5) Εορτασμός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821

Ο Εορτασμός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 είναι εθνική εορτή στη Ελλάδα και στην Κύπρο που γιορτάζεται ετησίως στις 25 Μαρτίου. Τιμά την έναρξη του Πολέμου της Ελληνικής Ανεξαρτησίας το 1821. Έχει ενωθεί
 σταδιακά με μία παλαιότερη γιορτή, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Την μέρα αυτή οι λαοί κρεμούν ελληνικές σημαίες από τα μπαλκόνια τους. Υπάρχουν
  παρελάσεις σε κάθε πόλη και χωριό σε όλη την Ελλάδα. Τα παιδιά περπατούν και ανεμίζουν τη ελληνική σημαία ενώ ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές. Υπάρχει μια στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Υπάρχει ένα έθιμο αυτή την ημέρα που οι άνθρωποι τρώνε τηγανητό μπακαλιάρο με σάλτσα σκόρδου.

Φέτος είναι ένα ιδιαίτερο έτος, καθώς σηματοδοτεί τον εορτασμό
 των διακοσίων ετών.

6) Λαζαρίνες

Ο Λαζαρίνες είναι ένα καθαρά θηλυκό έθιμο. Αναφέρεται στην ανάσταση του Αγίου Λαζάρου.

Μόνο τα κορίτσια ήταν ντυμένα Λαζαρίνες και τραγουδούσαν και χόρευαν τα λαζαριανά τραγούδια, γυρνώντας από σπίτι σε σπίτι.

Photo credit: 
Lines photo created by wirestock - www.freepik.com

No comments:

Post a Comment